Calandre

Calandre was het eerste parfum uitgebracht door modeontwerper Paco Rabanne en zijn minimalistische aanpak is duidelijk in zowel de samenstelling als de fles.

1969 was het jaar dat de eerste mens een voet op de maan zette, 400.000 jongeren gingen feesten in het toen weinig bekende plaatsje Woodstock voor een driedaags muziekfestival en de enorm impopulaire escalerende oorlog in Vietnam met bijbehorende slachtoffers aan beide zijden van het conflict. In datzelfde jaar werd een avant-garde parfum van het modehuis van Paco Rabanne gelanceerd genaamd Calandre.

Paco Rabanne wilde een parfum dat zo geavanceerd zou zijn dat het schokkend was. Verfijnd, vrouwelijk en modern. De eerste briefing was bijzonder shocking “een paar dat na een wandeling aan zee, de liefde bedreef op de motorkap van een Jaguar. Het moest de geur van lichamen en metaal vermengd met de reuk van de omliggende natuur.” De naam Calandre verwijst naar de grille van een auto!

Calandre heeft een prachtig olfactorisch profiel. Calandre opent met een enorme explosie van aldehyden en lichte zure nota van eikenmos. Na ongeveer een kwartier kalmeren de aldehyden en verschijnen de bloemige noten. Dit werd vertaald door een opening van groene bloemen accord met aldehydes, groene tonen en bergamot. Het hart geeft de indruk van trillend metaal door de combinatie van aardse en bloemige noten die zich vermengen met de aldehydes. De basis is bosrijk met vetiver, sandelhout, cederhout, eikenmos en een poederachtige finish.

Ten opzichte van Rive Gauche, gecreëerd door Tom Ford als creativer directeur van Yves Saint Laurent), bleef Calandre trouw aan het idee van wat ik de geest van ijzige allure noemen, zeg maar “wat KGB-agenten zouden hebben gedragen om James Bond te verleiden”, dus zachter van karakter! Ben je fan van de rode originele Dolce & Gabbana Femme of Chanel N° 5 of Chanel N° 19? Dan is deze geur een echte aanrader.

Calandre is zowat een van de vriendelijkste roos aldehydics in het bestaan. Dat is Calandre’s charme!
Al fan van Calandre en helemaal happy dat deze nog verkrijgbaar is, of nieuwsgierig geworden? Shop de geur hier!

PS: De fles, ontworpen door Pierre Dinand, is schaars, met metalen overlays in geborsteld zilveren afwerking, die een hightech feel geven (ongeveer 20 jaar voordat dit de norm zou worden).

James Bond 007
Missoni