Geurtips

Hoe breng je parfum aan? Je kunt natuurlijk gewoon wat van je favoriete parfum over je heen spuiten, maar waar en hoe gebruik je parfum zodat de geur het beste tot zijn recht komt en hoe blijft het zo lang mogelijk goed ruiken?

Subtiel
Parfum is bedoeld als geuraccent. Het is zeker niet de bedoeling om jezelf in een allesoverheersende wolk van parfum te hullen. Zelf wen je aan de geur en na een tijdje ruik je het niet of nauwelijks meer, maar je omgeving wel. Dus parfumeer niet te enthousiast, maar subtiel!

Waar breng je het aan?
Parfum breng je aan op warme plaatsen waar je je hartslag aan de oppervlakte kunt zien of voelen. Die plekjes warmen in de loop van de dag op en zorgen ervoor dat het parfum geleidelijk zijn geur afgeeft. De beste plekjes zijn je slapen, je hals en nek, je polsen, de binnenkant van je ellenbogen, je knieholten en achter de oren. Kies een paar van deze punten, niet allemaal. Vind je dat niet voldoende, spray dan wat parfum in de lucht en loop er door heen.

Hoe breng je het aan?
Houd het flesje op zo’n 15 tot 20 cm van de huid en spray. De parfum wordt dan mooi verdeeld over een iets grotere oppervlakte van de huid. Let op: je kunt beter niet met je polsen over elkaar wrijven als je er parfum op hebt gespoten (een automatische reactie bij velen). Door het wrijven wordt de molecuulstructuur kapot gemaakt en hierdoor verandert de geur. Geef je parfum na het aanbrengen even de tijd om goed in de huid te trekken en trek niet meteen je kleding aan. Je kleding zal een deel van het parfum absorberen voor het goed in de huid is getrokken. Gewoon even laten drogen dus!

Wanneer breng je het aan?
Het beste kunt je parfum aanbrengen na het douchen of badderen. Na een douche of een bad staan de poriën namelijk open en neemt de huid de geur beter op!

Waar breng je het niet aan?
Spuit parfum niet direct op je kleding, want het kan vlekken veroorzaken door kleurstoffen die in parfums zitten.

Hoe lang blijft mijn parfum hangen?
Na ongeveer vier tot zes uur vervliegt het parfum. Sommige mensen zullen zeggen dat ze het geurtje de hele dag blijven ruiken, maar het luchtje ruikt dan niet meer zoals het zou moeten ruiken. Gewoon weer lekker even spuiten dus en je ruikt de hele dag lekker. Wel zorgen dat je je parfum in je tas hebt, of neem zo’n handige mini-verstuiver mee!

Hoe zorg ik ervoor dat het langer blijft hangen?
Wanneer de huid goed gehydrateerd is blijft een geur langer hangen. Het beste is wanneer er producten uit dezelfde geurlijn gebruikt worden, denk aan douchegel, bodylotion, deodorant, maar neutraal geurende producten mogen natuurlijk ook (dus let op met je shampoo, douchegel, bodylotion, deodorant en zelfs dagcrème, deze laten allemaal geuren achter en je wil niet dat het een allegaartje wordt). Met laag over laag zit de geur goed vast!

Ik ruik mijn parfum niet meer, wat nu?
Ruik je na een kwartier geen parfum meer? Dat is normaal. Je hersenen wennen aan de geur en filteren ‘m automatisch weg. Anderen ruiken je parfum nog wel, dus let op dat je hen niet bedwelmt door jezelf te enthousiast te parfumeren.

Andere geur voor warme dagen?
Ja, warmte verhoogt namelijk de intensiteit van de geur waardoor deze langer meegaat. Bij koude dagen is dat een stuk minder. Er zijn bepaalde geurstoffen welke meer geschikt zijn voor in de zomer en andere sterkere geuren die beter zijn voor gebruik in de winter. Een goede leidraad is om lichte geuren in de zomer te dragen, zoals Citrus geuren en in de winter intensere geuren, zoals Oriëntaalse geuren.

Andere geur voor de avond?
Ja, voor de avond en nacht mag een wat intensere geur, terwijl voor de ochtend en middag een iets lichtere geur passend is.

Hoelang kan ik mijn parfum bewaren? 
Geuren blijven lang goed, maar niet eeuwig. Er zijn een aantal voorzorgsmaatregelen waardoor je het langste plezier hebt van je geuren. Bewaar de fles op een droge, donkere plaats (eventueel in het doosje). Warmte kan de geur veranderen, dus zorg ervoor dat je parfum niet wordt blootgesteld aan hoge temperaturen.

Geheel ter overvloede
Probeer onaangename lichaamsgeuren niet te verdrijven met parfums. Zonder douche of schone kleren is parfum als een vlag op een modderschuit.

James Bond 007
Missoni